top of page

Zašto je Zeolit (clinoptilolite) koristan za zdravlje tvog psa ili mačke?

Updated: Apr 24

Zeolit za zdravlje tvog psa ili mačke

Zeolit Clinoptilolit upija toksične materije, gasove i višak vode, iz stomaka i creva, vezuje ih za sebe te tako izbacuje putem fekalija.


Zato je veoma koristan:

  • u terapiji dijareja

  • kod povraćanja

  • trovanja

  • nakon bolesti koje remete funkciju stomaka i creva,

  • kao podrška celokupnom zdravlju digestivnog trakta - pomaže da se bolje iskoriste hranljive materije iz obroka

  • podiže imunitet


Zeolit Clinoptilolit se pokazao kao odličan detoksifikujući, antioksidantni i anti-imflamatorni agens (protiv zapaljenja).

Koristan je ne samo za pse, već i za druge životinje, kao i za ljude.


Osim gore navedenog detoksikujućeg svojstva, Zeolit Clinoptilolit umanjuje neprijatan miris urina i fecesa, upijajući vodu, gasove i amonijak na svom putu kroz creva.


Šta je zapravo zeolit odnosno clinoptilolit?

Zeoliti (ima ih više vrsta) spadaju u minerale vulkanskog porekla sa velikom moći apsorpcije (upijanja) i velikim kapacitetom jonske razmene. Jednostavno rečeno zeoliti imaju sposobnost:

  • upijanja tečnosti

  • vezivanja teških metala

  • vezivanja negativnih jona


Zeolit Clinoptilolit je najviše istražen iz ove grupe, i njegovo dejstvo se najviše ogleda u detoksikaciji i smanjenju zapaljenja sistema za varenje.


Dobro varenje i zdrav stomak su preduslov zdravlja i jakog imuniteta tvog ljubimca!


Zeolit, u formi praha ili tečnosti neutralnog mirisa i ukusa, možete u slučajevima akutnog stanja (proliv, povraćanje, trovanje, oporavak nakon bolesti) dodati u hranu ili vodu svog ljubimca. Dozira se prema uputstvu na proizvodu ili po preporuci veterinara.


Generalno, Zeolit ostaje u telu od 5 - 7 sati. Zbog toga, da bi se održao konstantan nivo zeolita u organizmu i ostvarilo najbolje terapeutsko dejstvo, je potrebno davati ga najmanje 3 puta dnevno, a kod težih akutnih stanja i češće.



Toksini iz životne sredine i hrane - uzročnici bolesti kod pasa i mačaka


Uticaj zagadjenja na zdravlje pasa i mačaka

Teški metali, kao što su olovo, živa, kadmij i arsen, hemikalije, pesticidi i herbicidi imaju velike zdravstvene posledice za pse i mačke. Naučnici vjeruju da visoki nivoi toksina akumulirani u organizmu naših ljubimaca stoje iza sve veće stope raka, bolesti bubrega, srčanih bolesti, dijabetesa i još mnogo toga.

Naše životinje su poput “kanarinca u rudniku uglja” sa svojim kratkim životnim vekom, blizinom tla i manjom veličinom. Zato se izloženost toksinima mnogo brže odražava na njihovo zdravlje nego na naše, i možda nas zapravo upozorava na potencijalne opasnosti u našoj okolini.


Zeolit Clinoptilolit kao preventiva hroničnih oboljenja pasa i mačaka

Zeoliti imaju sposobnost da uravnoteže pH u telu do alkalnog stanja. Uravnotežen pH ima mnoge dugoročne zdravstvene prednosti - većina bolesti ne može da se razvija u alkalnoj sredini.


Kiselost stvara preduslove za rak, kao i za virusne, bakterijske i gljivične infekcije.


Jednom kada se telo oslobodi ogromnog toksičnog opterećenja koje uzrokuje hronične bolesti, a pH postane alkalniji, imunološki sistem se može nositi sa stvarima na način na koji je dizajniran, često donoseći najupečatljiviji preokret u celokupnom zdravlju životinje.


Preventiva je ipak najbolji "lek" zato je Zeolit Clinoptilolit sastojak mnogih brendova hrane za pse i mačke

Zbog svih gore pomenutih svojstava, a posebno zbog sposobnosti Clinoptilolita da blagotvorno utiče na zdravlje digestivnog trakta (creva i stomaka), da pospešuje varenje i usvajanje korisnih sastojaka hrane a posebno zbog upijanja micotoxina, smanjenja gasova nastalih fermentacijom hrane u crevima, smanjenjem neprijatnog fekalnog mirisa, Zeolit Clinoptilolit se sve češće može naći medju sastojcima kvalitetnih brendova hrane za pse i mačke.


Zato je jedan od najpoznatijih brendova hrane za pse i mačke, Royal Canin, u sastav svojih receptura uveo Clinoptilolit kao preventivu svih gore navedenih zdravstvenih i stomačnih problema, pospešujući time varenje i umanjujući neprijatan fekalni miris.


I Natures Protection, sve popularniji brend hrane za pse, takodje u svim svojim recepturama ima Clinoptilolit (MicroZeoGen).



Nature's Protection hrana za bele, ridje i crne pse

Nature's Protection je vrhunska hrana posebno je poznata po svojoj liniji namenjenoj BELIM PSIMA - SPREČAVA STVARANJE MRLJA OKO OČIJU!


Novo - linija za pojačanje intenziteta boje crne i ridje dlake.




Reference:

National Institute of health

animalwellnessmagazine

Research gate

Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia


Images:

Istockphoto








53 views

Recent Posts

See All

Budi u toku

Ako želiš da te obaveštavamo o aktuelnim akcijama, novostima iz pet sveta, zanimljivim člancima o psima i macama, prijavi se na Sclub Novosti.

Želim da dobijam Novosti

Hvala što ste se prijavili na Sclub Novosti!

bottom of page